Zeven politieke levens

Een defect in een door de politie gehuurde nachtzicht camera heeft er voor gezorgd dat de Heineken ontvoerders konden ontsnappen met 35 miljoen gulden. Dat zegt oud-minister van Justitie, Frits Korthals Altes in zijn recent verschenen boek ‘Zeven Politieke Levens’.

In die tijd had de Nederlandse politie nog geen beschikking over zulke geavanceerde en vooral kostbare apparatuur. Ze besloten hun heil te zoeken bij de Britse collega’s en daar konden ze een dergelijke camera voor een nacht huren voor het toen astronomische bedrag van 100.000 gulden.

In de nacht van 28 november op 29 november werd de camera aan een Nederlandse helikopter bevestigd.

De 35 miljoen gulden losgeld werd in een auto geladen die bestuurd werd door een politieagent die aanwijzingen kreeg via een portofoon van de ontvoerders. Deze auto werd kriskras door het land gevolgd door de helikopter met nachtzicht die op grote hoogte vloog zodat de ontvoerders hem niet zouden horen.

Via allerlei opdrachten en wisselingen van het vervoersmiddel kwam het losgeld aan bij een viaduct zonder (zonder op- en afrit). Hier moest het losgeld met een gewicht van maarliefst 400kg door een afwatergoot in zakken naarbeneden gegleden worden. De ontvoerders stonden onder het viaduct te wachten op het geld.

Helaas ging het met de nachtzicht camera mis bij het overladen van het geld. De gyroscoop waarmee de camera aan de helikopter was bevestigd liet los en het camera was niet meer te gebruiken.

Twee dagen later werden Heineken en Doderer alsnog gevonden, en de ontvoerders werden kort erna gearresteerd. Het losgeld is echter altijd een mysterie gebleven. Er is een klein gedeelte van gevonden, maar ruim 30 miljoen is verdwenen.

Het vermoeden bestaat dat dit geld in Alkmaars vastgoed (bordelen) is gestoken.

Bron: AD Ontvoerders ontkwamen door defecte camera