Willem Holleeder

willem-holleeder
Willem Holleeder alias de Neus

Op 29 mei 1958 wordt Willem Holleeder geboren in Amsterdam. Vanwege zijn grote neus krijgt hij de bijnaam De Neus. Ten tijde van de ontvoering is Holleeder 25 jaar oud. De jaren voordat hij en zijn jeugdvrienden aan de ontvoering van Heineken en Doderer beginnnen, houden zij zich bezig met meerdere criminele activiteiten. Zo zouden ze betrokken zijn bij meerdere gewelddadige overvallen en richten ze een bende op die met geweld panden met krakers ontruimen. Willem Holleeder wordt ook gearresteerd voor koppelarij waardoor hij een aantal weken in de gevangenis terecht komt.

Eind 1991 zit de gevangenisstraf welke hij heeft gekregen voor de ontvoering erop. Net als Cor van Hout pakt ook Willem Holleeder het criminele leven weer op. Hij houdt zich bezig met grootschalige drugshandel, de seksbranche en afpersingen. In 1996 loopt de langdurige vriendschap tussen hem en Cor van Hout stuk. Holleeder gaat verder met de topcriminelen Klepper en Mieremet. Naar verluidt zijn zij verantwoordelijk voor de uiteindelijke liquidatie van Cor van Hout. Ook werkt Holleeder samen met vastgoedhandelaar Willem Endstra.

holleeder-endstra
Willem Endstra en Holleeder

In de jaren daarna zou Willem Holleeder meerdere mensen afpersen. Voornamelijk vastgoedhandelaren. In 2002 begint het afpersen van Willem Endstra zelf, waarna Endstra besluit om met de Amsterdamse recherche te gaan praten. Twee jaar later probeert Endstra met meerdere criminelen in zee te gaan om Holleeder te laten vermoorden. Endstra zou in die jaren al voor miljoenen zijn afgeperst door Holleeder. Op 17 mei 2004 wordt Willem Endstra voor zijn kantoor in Amsterdam vermoord. Dit is het begin van een golf aan liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

holleederscooter
Een bekend plaatje in Amsterdam; De Neus op zijn zwarte Vespa scooter

In Januari 2006 wordt Willem Holleeder gearresteerd op verdenking van mishandeling en afpersing. Willem Endstra zou tijdens de gesprekken met de Amsterdamse recherche hebben verklaard dat Holleeder verantwoordelijk is voor 25 liquidaties waaronder die van zijn jeugdvriend Cor van Hout. In April 2007 begint de strafzaak tegen Holleeder. In de nacht voor het proces wordt er een bomaanslag gepleegd op de rechtbank. De rechtszaak werd echter niet afgeblazen en ging op een andere locatie van start. In de periode van het proces, krijgt Holleeder last met zijn gezondheid. Vanwege lekkende hartkleppen en een nierkwaal moet hij worden geopereerd. Na een vertraging van twee maanden wordt de rechtzaak hervat. Op 21 december 2007 wordt Holleeder schuldig bevonden aan afpersing van meerdere zakenlieden en wordt veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf met aftrek van de voorarrest. Na het uitzitten van tweederde van zijn straf kwam Holleeder op 27 januari 2012 weer vrij.

Na zijn vrijlating schreef Holleeder een column voor Nieuwe Revu. Hij was te gast in diverse TV- en radioprogramma’s. Deze publieke optredens zorgen voor veel commotie en zijn ‘populariteit’ leverde hem de bijnaam knuffelcrimineel op.

willem-holleeder
Holleeder tijdens het Passageproces

Op 13 december 2014 werd Holleeder wederom gearresteerd. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Er begon een nieuw proces tegen hem op basis van belastende verklaringen van zijn zussen en de weduwe van Sam Klepper. Eén van de zussen van Holleeder beweerde dat hij in 2014 plannen had om acht personen te laten liquideren, onder wie Peter R. de Vries. De strafzaak tegen hem werd hervat, maar door overlapping met andere processen waarbij dezelfde getuigen gehoord werden, liep de rechtszaak ernstige vertraging op. Begin 2016 loopt de rechtszaak nog steeds.