Wie is Frans Meijer?

frans-meijer
Frans Meijer alias de Stekel
Frans Meijer wordt op 16 mei 1953 geboren in Amsterdam. Door zijn kapsel kreeg hij de bijnaam Stekel. Tijdens de ontvoering van Freddy Heineken was Frans Meijer 30 jaar oud.

Zijn taak tijdens de ontvoering was om te zorgen dat Heineken en Doderer te eten en te drinken kregen. Opvallend detail is dat Frans Meijer in zijn stamkroeg steevast riep dat hij er vandoor moest om Heineken te eten te geven. Dit tot grote hilariteit van de stamgasten. Achteraf bleek dit helemaal geen grap te zijn, maar de waarheid. Frans stapte elke avond in de auto om Freddy Heineken en Doderer te verzorgen.

In December 1983, toen de ontvoerders intussen al ontmaskerd waren, gaf hij zichzelf aan bij de politie. Volgens de politie maakte hij een verwarde indruk en Meijer beweert het overige losgeld verbrand te hebben.

Het gevolg was dat Meijer pas veroordeeld zou worden nadat hij een psychisch onderzoek had ondergaan. Hij werd overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum. December 1984 ontsnapt Meijer uit het Pieter Baan Centrum door met een vloerboenmachine een ruit in te slaan en verdwijnt spoorloos. Zonder zijn aanwezigheid in de rechtbank wordt hij veroordeeld tot 12 jaar cel.

Pas tien jaar na zijn ontsnapping komt misdaadverslaggever Peter R. de Vries hem op het spoor in Paraguay. De twee ontmoeten elkaar en Meijer blijkt hier een bestaan te hebben opgebouwd. Hij was na de ontsnapping via België naar Paraguay gevlogen en had hier een persoonsbewijs met de naam Rudi Doves gekocht.

Hij is daar toen getrouwd, kreeg kinderen, en begon een hamburgerrestaurant. Ook kwam Frans Meijer regelmatig in de kerk in Paraguay en was streng gelovig geworden. De Vries werkte op dat moment voor het blad de Panorama en schreef een artikel over hem.

Zit Frans Meijer in Paraguay? Nou, laat hem daar maar lekker zitten…

Toen het nieuws Nederland bereikte reageerde Heineken in het Algemeen Dagblad: ‘Zit Frans Meijer in Paraguay? Nou, laat hem daar maar lekker zitten… ik heb wel wat anders aan mijn hoofd.’ Op dat moment leek de kans klein dat Frans Meijer uitgeleverd zou worden aan Nederland.

fransmeijervrij
Frans Meijer na zijn vrijlating

In 1995 werd Frans Meijer toch gearresteerd. Door een procedurefout stond hij echter na een aantal weken alweer op vrije voeten. In 1998 werd hij opnieuw gearresteerd. Na een lang juridisch gevecht wordt Meijer in 2002 uitgeleverd aan Nederland. Kort voor zijn uitlevering aan Nederland toonde Frans Meijer berouw en er doken foto’s op in de Telegraaf, waarop hij biddend tijdens een pinkstermis op de knieën ging en bidden voor meneer Heineken zichtbaar is.

 

Ik was een hoerenloper, een slecht mens en heb er ook daar een bende van gemaakt en veel geld verbrast.

frans-meijer-2Een van Nederlands bekendste kidnappers vertelde in de Telegraaf zijn verhaal; “Als dit allemaal achter de rug is, hoop ik Freddy Heineken mijn spijt te kunnen betuigen voor wat ik hem in 1983 heb aangedaan. Dat is mijn grootste wens.”

Frans Meijer had zijn straf liever in Paraguay uitgezeten zodat hij zijn vrouw en kinderen kon blijven zien. Hij werd echter toch uitgeleverd. In 2005 kwam hij vrij en keerde terug naar Paraguay.

In 2015 verscheen een artikel van Vlinderscrime met recent beeld van Frans Meijer en Jan Boellaard.

meijer-boellaard
Foto: Vlinderscrime.nl